Grup de recerca

Desistiment del Delicte i Polítiques de Reinserció

Grup de recerca

Desistiment del Delicte i Polítiques de Reinserció

Participació a la Sessió d’Investigació “Acompanyament al sortir de la presó”
El 2 d’octubre es va celebrar al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) la Sessió d’Investigació “Acompanyament al sortir de la presó” que va reunir la presentació de dues recerques sobre aquesta temàtica. Una de les investigacions presentades va ser El paper de les famílies en la reinserció de les persones que surten de la presó, realitzada per dos investigadors d’aquest grup: Aina Ibàñez i Roig, tècnica de recerca del grup, i Albert Pedrosa, investigador predoctoral.

La primera fotografia es correspon amb la presentació de la sessió a càrrec de Marc Cerón, cap de l’Àrea d’Investigació i Formació Social i Criminològica del CEJFE (centre), amb els investigadors Albert Pedrosa i Aina Ibàñez (UAB) (esquerra) i Núria Iturbe i Ana Martínez Catena (Intress) (dreta). La segona és un moment de la presentació de la recerca d’aquest grup a càrrec d’Albert Pedrosa i Aina Ibàñez.

L’investigador Albert Pedrosa premiat al XII Congrés Espanyol de Criminologia
Albert Pedrosa ha estat el guanyador del Premi SEIC a investigadors novells 2018 pel seu treball «¿A quién dejamos atrás? Explorando los obstáculos de la progresión penitenciaria». En aquesta edició també s’ha premiat un segon treball, realitzat per Asier Moneva (Centro CRÍMINA, Universidad Miguel Hernández). A la foto de l’esquerra es veu el moment de l’entrega de premis amb els dos guardonats  acompanyats del president de la SEIC, Juanjo Medina, i del degà de l’Ilustre Colegio Profesional de Criminólogos del Principado de Asturias, Faustino Brañas.

Carmen Navarro participa a les I Jornades Feministes de la UdG 

El dia 16 de maig de 2018, la Dra. Carmen Navarro, investigadora del grup de recerca, va participar a les I Jornadas Feministas organitzades pel grup d’investigació Seminari de Ciències Penals i Criminològiques (Universitat de Girona) amb la ponència “La ejecución de la pena de prisión: peculiaridades de la ejecución penal femenina”. A la foto, la Dra. Navarro (esquerra) amb la Dra. Ester Blay (UdG, al centre) i Cristina Vasilescu (UdG).

Josep Cid participa al 6th Annual Meeting – Working Group on Prison Life and the Effects of Imprisonment

Els dies 12 i 13 d’abril de 2018, el Dr. Josep Cid, coordinador del grup de recerca, va participar a la trobada anual del “Working Group on Prison Life and the Effects of Imprisonment”, que forma part de l’European Society of Criminology. Hi ha presentat la ponència «Serving the full sentence. Contrasting qualitative and quantitative data» a partir d’un treball realitzat conjuntament amb Albert Pedrosa i Aina Ibàñez.

Carmen Navarro participa al Seminario Permanente de Investigación Criminológica de l’IAIC-Málaga

El 25 de gener de 2018, la Dra. Carmen Navarro va ser la ponent convidada al “Seminario Permanente de Investigación Criminológica” (organitzat per l’IAIC-Málaga) per presentar “El ejercicio de la maternidad en las prisiones españolas“.

Josep Cid participa a la Jornada: El valor de la intervención social en el proceso penal

El Dr. Josep Cid, coordinador del grup de recerca, va participar a la Jornada: El valor de la intervención en el proceso penal que es va celebrar el 25 de gener de 2018 a Madrid (Espanya) organitzada per la Unión de Asociaciones y Entidades de Atención al Drogodependiente (UNAD) i dirigida a professionals de l’àmbit jurídic per tal de sensibilitzar sobre la importància del tractament en el procés penal. A la foto, el moment en què Josep Cid (dreta) hi va participar amb la ponència “Aspectos que influyen en el desistimiento de la carrera delictiva“.

Imatge: UNAD ()

Participació a la Sessió d’Investigació “Presó, tractament i reinserció”
El 21 de novembre es va celebrar al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) la Sessió d’Investigació “Presó, tractament i reinserció” que va reunir la presentació de dues recerques sobre aquesta temàtica. Una de les investigacions presentades va ser La reinserció de les persones que finalitzen condemna en règim ordinari, realitzada per Aina Ibàñez i Roig, tècnica de recerca del grup, i Josep Cid, coordinador del grup.

La primera fotografia es correspon amb la presentació de la sessió a càrrec de Manel Capdevila, responsable d’investigació del CEJFE (centre), amb els investigadors Aina Ibàñez i Josep Cid (UAB) (esquerra) i Elena Larrauri i Martí Rovira (UPF) (dreta). La segona és un moment de la presentació de la recerca d’aquest grup a càrrec de Josep Cid i Aina Ibàñez.

Carmen Navarro participa a la convenció “Dones i presó”
La investigadora del grup Dra. Carmen Navarro va participar el 22 de setembre de 2017 a la convenció “Donne e carcere: Normative ed esperienze a confronto” organitzada per la Università Degli Studi di Modena e Reggio Emilia amb una ponència sobre les dones empresonades amb fills i la seva situació a través de la normativa espanyola.

Investigadors del grup participen al 17th Annual Conference of the European Society of Criminology
Diversos investigadors del grup de recerca han participat a Cardiff (UK) entre el 13 i el 16 de setembre de 2017 al 17th Annual Conference of the European Society of Criminology (EuroCrim 2017). D’esquerra a dreta: Josep Cid va presentar “European Prison Policies & Spanish Prison Practices: Understanding confluences and gaps” (treball realitzat amb A. Andreu) i “Effects of imprisonment on optimism about resettlement and recidivism” (treball realitzat conjuntament amb A. Pedrosa, J. Martí i A. Ibàñez); Anna Meléndez va presentar “When offenders meet their victims face to face. Changing perceptions during the mediation process? Results from research“; Albert Pedrosa va presentar un pòster sobre “Insecurity and the neighborhood: A multilevel study of perception of insecurity in Barcelona” (realitzat conjuntament amb C. Güerri i J. M. López-Riba de la Universitat Pompeu Fabra) i “The role of families in prison reentry” (treball realitzat amb A. Ibàñez); i Carmen Navarro va presentar “The impact of mother’s imprisonment in children. Some options to reduce the number of incarcerated women in Catalonia“.

Anna Meléndez participa a les XIII Jornadas Chilenas de Derecho Penal y Ciencias Penales
La Dra. Meléndez va presentar la ponència “El reto de la mediación penal en el proceso de cambio del infractor. Resultados de una investigación empírica en Cataluña, España” a les XIII Jornadas Chilenas de Derecho Penal y Ciencias Penales celebrades a Valdivia (Xile) entre el 24 i el 25 de novembre de 2016.

L’investigadora Anna Meléndez premiada al XI Congrés Espanyol de Criminologia
Anna Meléndez, guanyadora del Premi SEIC a investigadors novells 2016 per la ponència “El papel de la mediación penal en el proceso de cambio del infractor”, acompanyada del president de la SEIC, Juanjo Medina.

COST Final Conference: Bridging Research, Policy and Practice
Entre l’11 i el 12 de març de 2016 es va celebrar a Brussel·les (Bèlgica) el congrés final del projecte europeu “Offender Supervision in Europe” que va cloure quatre anys de recerca a través d’una xarxa d’investigadors europeus de 23 països diferents sobre aquesta temàtica (COST Action IS1106). D’aquest grup de recerca hi van participar el Dr. Josep Cid (que apareix a la primera i tercera foto) i la Dra. Anna Meléndez.

Participació a l’European Research(ers’) Day “
Eugenia Albani va participar el passat 11 de desembre de 2015 a l’European Research(ers’) Day, un esdeveniment creat per iniciar una xarxa activa d’investigadors europeus establerts al Japó i organitzat per EURAXESS Links Japan. Va presentar el seu estudi basat en les xarxes socials sobre “The European Journal of Criminology: A social network analysis”.
Imatge: https://europeanresearchersday.splashthat.com.

Nou projecte finançat per RecerCaixa”
Foto dels investigadors en el lliurement d’ajuts de la convocatòria RecerCaixa realitzada el dimarts 10 de març de 2015 al CosmoCaixa. El Dr. Josep Cid (UAB), coordinador d’aquest grup d’investigació, colidera un dels projectes seleccionats juntament amb el Dr. Antonio Andrés-Pueyo (UB): “La transició de la presó a la comunitat: Programa experimental de reintegració social de persones empresonades amb risc de reincidència”.

Congrés internacional “Desistance – Sketching the Future”
Del 15 al 17 de setembre de 2014 es va celebrar el congrés internacional “Desistance – Sketching the Future” organitzat pel Centre for Criminological Research a la Universitat de Sheffield (Regne Unit), on es van reunir diversos investigadors de renom internacional en matèria de desistiment. A la foto 1 es veu el prof. Josep Cid durant la presentació de la seva ponència “Structural context and pathways to desistance: research in Spain” i la foto 2 se’l veu amb dos dels organitzadors del congrés, el prof. A. Bottoms i la prof. J. Shapland.

Presentació de la recerca “Regressió a 2n grau: causes i conseqüències”
El passat 30 de setembre va tenir lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada la sessió d’investigació “La gestió de casos en l’àmbit penitenciari” on el prof. Josep Cid (a la dreta de la imatge), coordinador d’aquest grup d’investigació, va presentar aquesta recerca realitzada juntament amb Beatriz Tébar. La sessió es pot recuperar en vídeo.

Conferència inaugural curs 2014-15
Foto de la conferència inaugural del grau de Criminologia a càrrec del prof. José Luis Díez Ripollés, catedràtic de dret penal i director de l’Instituto Andaluz Interuniversitario de Criminología de la Universitat de Màlaga, que va parlar sobre “¿Inclusión o exclusión de los delincuentes?: el debate en la política criminal”. D’esquerra a dreta: prof. Josep Cid, coordinador del grau de Criminologia; Dra. Esther Zapater, degana de la Facultat de Dret; i prof. José Luis Díez Ripollés.

Xerrada – Col·loqui sobre “Sortides professionals dels criminòlegs”
Foto dels participants al col·loqui celebrat el divendres 4 d’abril de 2014. D’esquerra a dreta: Josep Cid, coordinador del Grau en Criminologia; José Miguel Duran, Intendent en Cap de la Policia Local de Sabadell; Arantxa Hernáez, tècnica del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció; i Jenifer Lahoz, advocada penalista a Rusca-Lahoz Advocats.

COST Meeting a Bratislava
Foto del grup d’investigadors participants a la trobada del projecte europeu “Offender Supervision in Europe” els dies 25 i 26 d’octubre amb el prof. Josep Cid situat a primera fila, el novè per l’esquerra.

Sessió inaugural del curs 2013-14.
Juanjo Medina (a l’esquerra), ponent convidat a la conferència inaugural del curs de Criminologia sobre “Prevenció de la delinqüència i polítiques públiques de seguretat. ¿Què funciona?” acompanyat de Josep Cid (a la dreta) coordinador del Grau de Criminologia.

Participació al XI Congreso Español de Sociología.
D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Anna Meléndez presentant “El impacto de la mediación penal en el cese del comportamiento antisocial”; Eugenia Albani presentant “Redes personales de jóvenes con medidas penales: diseño y resultados preliminares de una investigación en curso”; i Aina Ibàñez presentant “El rol de la comunidad en la reinserción”.

Equip de la UAB del grup de recerca Criminologia aplicada a la Penologia assistents al seminari “De l’execució de penes a la reinserció” (Barcelona, 6 i 7 de juny de 2013).
D’esquerra a dreta: Helena Mulero, Josep Cid (investigador principal), Beatriz Tébar, María Contreras, Ariadna Andreu, Anna Meléndez, Joel Martí, Aina Ibàñez i Eugenia Albani.

Seminari: Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) i diagnòstics locals de seguretat (UAB, 30 de novembre de 2012)
Taula d’inauguració del seminari presidida pel degà de la Facultat de Dret, Josep Mª de Dios (al centre), el coordinador del Grau de Criminologia, Josep Cid (a la dreta), i la professora i organitzadora de l’acte, María Contreras (a l’esquerra)..

Criminòlegs presents al 12th Annual Conference of the European Society of Criminology (Bilbao, 2012)
D’esquerra a dreta: Josep Cid (UAB), Juanjo Medina (Univeristy of Manchester), María Contreras (UAB), Cristina Rechea (Universidad de Castilla-La Mancha), Anna Meléndez (UAB), Aina Ibàñez (UAB), Elena Larrauri (UPF), Diego Torrente (UB), Eugènia Albani (UAB) i Jorge Rodríguez (UPF).

Presentació del llibre Policia i Seguretat de Francesc Guillén en el marc de la inauguració del curs acadèmic 2012-13 (UAB, 12-09-2012).
D’esquerra a dreta: Francesc Guillén, autor del llibre, professor de criminologia de la UAB i responsable de projectes i organització de la Direcció General d’Administració de la Seguretat, del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya; Sílvia Carrasco, vicerectora d’Estudiants i Cooperació de la UAB, i Josep Cid, coordinador dels estudis de criminologia de la Facultat de Dret.

© Universitat Autònoma de Barcelona