Grup de recerca

Desistiment del Delicte i Polítiques de Reinserció

Grup de recerca

Desistiment del Delicte i Polítiques de Reinserció

Membres del grup

Investigadors

Josep Cid

Josep Cid

Josep Cid és catedràtic de dret penal i criminologia i coordinador del grau de criminologia de la UAB. La seva recerca està focalitzada en la criminologia i en la penologia. Dirigeix el grup de recerca en "Desistiment del delicte i Polítiques de Reinserció" que en els darrers anys ha focalitzat la seva investigació en l’àmbit del desistiment de la delinqüència, tant en poblacions adultes com juvenils, iniciant la recerca a Espanya sobre aquest temes. Actualment investiga el rol dels supervisors en el desistiment de la delinqüència. Al 2021 va rebre el Premi Nacional de Criminologia per part de la Societat Espanyola d’Investigació Criminològica.

Anna Meléndez

Anna Meléndez

Anna Meléndez és doctora en Dret públic i filosofia jurídic-política amb la obtenció de menció internacional en l’àmbit de la justícia restaurativa i el desistiment. Actualment, és professora lectora a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del grup de recerca de desistiment del delicte i polítiques de reinserció. Les seves línies de recerca són principalment el desistiment i la justícia restaurativa, i actualment ha ampliat a altres àmbits. A més, és professora i sots coordinadora del grau de Criminologia de la UAB.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

Carmen Navarro és professora titular de Dret Processal a la Universitat Autònoma de Barcelona. A més, és responsable de polítiques d’igualtat de la Facultat de Dret de la UAB. Va rebre el premi Extraordinari de Doctorat. És autora de nombrosos articles publicats en revistes especialitzades així com de col·laboracions en obres col·lectives. És també autora de diverses monografies. En 2018 va publicar El encarcelamiento femenino. Especial consideración a las madres privadas de libertad, a l’editorial Atelier.

Jenny Cubells

Jenny Cubells

Jenny Cubells és professora agregada al Departament de Psicologia Social de la UAB. Imparteix docència als graus de Psicologia i Criminologia de la UAB i als següents Màsters Oficials de la mateixa universitat. Coordina el grup de recerca “Estudis Socials del Gènere, el Poder i la Subjectivitat” (GIPIS) i centra la seva recerca en les violències masclistes, la violència de gènere i el sistema jurídic-penal, l’amor i la violència, la delinqüència femenina, les masculinitats alternatives, les metodologies performatives i l’anàlisi del discurs. Actualment investiga el rol dels supervisors en el desistiment de la delinqüència i la situació de les dones empresonades a Catalunya.

Leonor M. Cantera

Leonor M. Cantera

Dra. Leonor M. Cantera Espinosa és Doctora en filosofia per la Universitat de Puerto Rico. Té un doctorat en Psicologia Social amb premi extraordinari per la UAB. Professora en psicologia social de la UAB i coordinador del grup de recerca sobre violència domèstica i feina -VIPAT. Co-creadora, co-coordinadora i promotora del primer Màster sobre Violència de Gènere (violència domèstica) en tot l’estat espanyol. Les seves àrees d’interès són la violència, bulliyng, mobbing, gènere, feina i comunitat. Autora i co-autora de diverses publicacions sobre aquestes temàtiques.

Estudiants de doctorat

Constanza Busquets

Constanza Busquets

Constanza Busquets té el títol de psicologia i el màster en psicologia clínica. Va complementar els estudis amb un màster en criminologia i execució penal, i actualment, està realitzant el seu doctorat en dret en la temàtica dels programes de tractament a presó. És part del grup d’investigació en “Desistiment del delicte i polítiques de reinserció” de la Universitat Autònoma de Barcelona. Es va desenvolupar laboralment com a psicòloga de rehabilitació en diversos centres penals de Xile, el seu país d’origen, on va esdevenir cap de programa en el tercer sector i dins dels centres penals com a funcionària de la Gendarmeria.

Esther De la Encarnación

Esther De la Encarnación

Esther De la Encarnación és professora associada del grau de criminologia a la UAB des de l‘any 2018. També des del 2018 és investigadora predoctoral al grup de recerca "Desistiment del delicte i Polítiques de Reinserció" a la mateixa universitat. En aquest grup, ha participat en projectes de recerca sobre desistiment del delicte i reinserció social de les persones que surten de presó com a tècnica auxiliar de suport a la recerca des de l’any 2016. Actualment, desenvolupa la seva tesi doctoral sobre el rol de l’acompanyament postpenitenciari en el procés de reinserció social de les persones excarcerades.

Héctor Sánchez

Héctor Sánchez

Héctor Sánchez està graduat en Criminologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’any 2017. També compta amb dos màsters: Anàlisi i prevenció del delicte per la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) i Business Intelligence and Big Data per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Actualment està cursant els seus estudis de doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona sota la direcció del Dr. Josep Cid, amb una línia d’investigació relativa a les Teories Ecològiques del delicte. La tesis la compagina amb la seva feina d’analista de dades Sènior a la consultora Kantar.

Col·laboradors

Albert Pedrosa

Albert Pedrosa

Albert Pedrosa és doctor en Dret (UAB) i actualment treballa en la UdG com a investigador postdoctoral. Des de 2016 fins a 2022 va estar vinculat al Grau de Criminologia de la UAB, i com a investigador segueix vinculat al grup de recerca sobre "Desistiment del delicte i Polítiques de Reinserció. La seva recerca s’ha centrat en aspectes relacionats amb l’empresonament i les famílies de les persones empresonades. L’any 2018 va ser guardonat amb el premi SEIC per a la promoció de joves investigadors atorgat per la Societat Espanyola d’Investigació Criminològica, per la seva recerca sobre les causes de la progressió penitenciaria.

Joel Martí

Joel Martí

Joel Martí és doctor en Sociologia i professor agregat de la UAB. Especialitzat en mètodes mixtos de recerca, anàlisi de xarxes i metodologies participatives. Els temes de recerca en els quals ha treballat (sigui des de la investigació bàsica o aplicada) comprenen els camps del desenvolupament comunitari i la participació ciutadana, l’ocupació i les relacions laborals, la presó i la reinserció social, les migracions i la salut pública.

Judit Xufré

Judit Xufré

Judit Xufré és llicenciada en Dret i Criminologia i ha realitzat el màster d’accés a l’advocacia. La seva formació l’ha portat a centrar-se en l’àmbit del Dret Penal i Penitenciari. D’aquesta manera forma part d’un despatx d’advocats a Terrassa i del grup de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona “Desistiment del delicte i Polítiques de Reinserció”. Actualment participa en la investigació sobre el rol del supervisor en el desistiment de la delinqüència.

Historial de participants

 • Marcelo F. Aebi
 • Eugenia Albani
 • Ariadna Andreu
 • Jaime Cabeza
 • Núria Cassà
 • Iman el Kabiri
 • Yuridia Felix
 • Roberta Fernandes
 • Elena Garrido
 • Aina Ibàñez
 • Mauricio Manchado
 • Roger Mancho
 • Juanjo Medina
 • Beatriz Tébar
 • Gabriel Tenenbaum
 • Tania Ramírez
© Universitat Autònoma de Barcelona